Поштоване колеге,
Радиолошка секција Српског лекарског друштва има дугу традицију у оквиру Српског лекарског друштва. Треба да се подсетити да је Краљевина Србија била једна од ретких држава у свету која је имала рендгенски апарат крајем 19. века, пре свега захваљујући Авраму Јосиф Винаверу (1862-1915), српском лекару пољског јеврејског порекла, који је је од 1890. живео у Шапцу. Захваљујући свом познанству са Вилхемом Рендгеном, зачетник радиологије у Србији набавио је 1897. први рендгенски апарат у Србији. Од тог тренутка, радиологија заузима значајно место и у српској медицини, што траје до данас. Радиолошка секција Српског лекарског друштва окупља лекаре различитих специјалности који се баве појединим областима радиологије
Рад Радиолошке секције одвија се континуирано, кроз следеће активности:

- редовно одржавање стручних скупова у току године, с учешћем домаћих и иностраних предавача,
- успостављање сарадње између радиолога клиничких, клиничко-болничких, здравствених и других установа у Србији,
- стручно и научно напредовање и усавршавање чланова Радиолошке секције у земљи и иностранству,
- организовање конгреса и курсева из свих области радиологије,
- праћење новина из различитих области радиологије у земљи и иностранству,
- учествовање на европским и светским радиолошким конгресима.

Састанци Радиолошке секције увек се одвијају у просторијама СЛД-а у Београду, с идејом да се тематски састанци држе широм Србије и да они и на тај начин допринесу бољој едукацији радиолога и бржој размени искустава. Због тога ће се састанци секције увек најављивати преко сајта СЛД-а и сајта Радиолошке секције СЛД-а. Молимо Вас да пратите информације о терминима одржавања наших састанака да бисте били увек на време обавештени о њима, као и о другим дешавањима у секцији.
Акредитација састанака врши се преко Здравственог савета Србије, тако да домаћини Радиолошке секције (здравствене установе) који не доставе правовремено комплетну документацију Савету, не могу да остваре акредитацију Радиолошке секције у термину у коме би они требало да буду домаћини секције. Нажалост, то је ван ингеренција Председништва Радиолошке секције СЛД-а, иако се трудимо да сви састанци буду акредитовани. На сајту Радиолошке секције биће јасно истакнуто да ли је састанак акредитован или није.
Сви сертификати за акредитоване састанке подижу се у СЛД-у, уз претходну најаву њиховој служби, а на основу евиденције присуства, која се редовно врши приликом одржавања састанака секције. Стога Вас молимо да се увек пријавите електронским путем и да своје присуство парафирате писменим путем на самом састанку.
Уколико имате било какве дилеме око термина одржавања састанака Радиолошке секције молимо Вас да нас контактирате преко мејла:
Председник Радиолошке секције, проф. др Јовица Шапоњски: sapica1961@yahoo.com
Секретар Радиолошке секције, др Душан Шапоњски: saponjski.d@gmail.com